04okt
By: sjuulke@bureautint.nl Aan: oktober 04, 2022 In: Nieuws Comments: 0

‘Gefascineerd door de vloertegels in het Singer museum’, dat was de reden van geoloog Dr. M. H. Nederhof om op onderzoek uit te gaan. Deze uitkomst delen we graag met jullie, hieronder staat het verslag van de geoloog.

Bezoekers van het Singer museum zullen vooral naar de kunstwerken kijken, maar zelden naar de vloer waar ze op lopen. De mooie blauwgrijze vloertegels zijn ook de moeite waard. Die komen uit een groeve in Portugal en zijn een fossielrijke kalksteen uit het Oxfordien, dat is het onderste deel van Boven Jura. De ouderdom is ongeveer 160 miljoen jaar. De soort steen wordt Azul Cadoiço genoemd.

Deze kalksteen is gevormd in een ondiepe zee waarin allerlei leven weelderig tierde. Van het Oxfordien zijn er geen reconstructies te vinden, maar van de wat jongere, meer bekende Solnhofen kalk wel. Zo’n constructie zal niet zo veel afwijken van hoe de zee er in het Oxfordien uit zag. Geen aanrader voor een vakantie aan zee.

Waarschijnlijk zijn de fossielen in de vloer doorsneden van ammonieten, zeelelies, zee appels en schelpen. Maar een systematisch onderzoek van de vloer zou nog eens moeten gebeuren. Daarbij tipt Dr. M. H. Nederhof nog op het boekje van Dr. Jelle Reumer ”Kijk waar je loopt”, uit 2016.

Onderzoek door geoloog Dr.M.H.Nederlof, 20-09-2022.