04apr
By: paula@bureautint.nl Aan: april 04, 2019 In: Geen categorie Comments: 0

In China verandert de wereld heel snel.

De Chinese regering heeft al enkele jaren geleden haar milieubeleid aangescherpt. Veel bedrijven zijn aangepakt met eerst zachte hand en als de regels niet werden opgevolgd met harde hand. Fabrieken in de natuursteenindustrie werden gesloten, verzegeld en als er niet werd geluisterd naar de overheid werd de stroom afgesloten en de machines eruit gehaald en verzegeld. In het ergste geval werd zelfs de fabriek omvergegooid. Dit heeft als gevolg dat er een deel van de natuursteenindustrie niet meer kon leveren. Zeker het Chinees hardsteen werd hier het kind van de rekening. Echter niet alleen de fabrieken werden aangepakt ook de groeves werden van overheidswege gesloten.

Zo zijn er nu verschillende groeves gesloten, met name de groeves G684, G654 en G682 zijn onlangs dicht gegaan. Dat wil zeggen dat veel natuursteenleveranciers uit China weer naarstig op zoek zijn naar alternatieve gelijkende granieten ter vervanging van deze gewilde en inmiddels ingeburgerde stenen in Nederland, maar ook verder in Europa. Zo is ook van Stokkum anderzijds bezig om nieuwe steen veilig te stellen voor lopende en nieuw projecten.

De inkoper, Ed Smits en de directeur, Twan Smedts zijn daarom met een extra zoektocht bezig geweest op de beurs van Xiamen, werelds grootste natuursteen beurs overigens om naar de vervangende stenen te zoeken. Dit zeker niet zonder succes!

Op de foto staan ze in een groeve die voor van Stokkum een goede oplossing gaat bieden ter vervanging van de gesloten groeves waarvan de blokken niet meer leverbaar zijn. Ook is duidelijk te zien dat Twan en Ed hard op zoek naar nieuwe steensoorten…

Al met al kan er gesproken worden van een goede reis met het gewenste resultaat.