07May
By: neiltomlow On: May 07, 2018 In: Nieuws Comments: 0

Wachenzeller-Dolomit geeft Groninger Forum hoogwaardige uitstraling

Het is een project met een lange looptijd, de bouw van het Groninger Forum. Dat weet ook directeur Twan Smedts van natuursteenbedrijf Van Stokkum, dat samen met Dekker Natuursteen het prestigieuze gebouw van natuursteen voorziet. “In 2009 waren er de eerste contacten en hebben we de eerste monsters getoond.” Smedts: “Uiteindelijk is er gekozen voor Wachenzeller-Dolomit omdat die steen qua kleur goed past bij die van de nabij gelegen Martinitoren.” Hij noemt het Groninger Forum een beeldbepalend gebouw, niet alleen vanwege de natuurstenen gevels, maar ook vanwege de afgeschuinde gevelvlakken die voor een beperkte schaduwval in de omgeving moeten zorgen.

In 2014 was alles zo ver om het project uit te voeren. Het kelderdek was al aangelegd. Toen kwamen de aardbevingen en werden de werkzaamheden begin 2015 stil gelegd. In de periode nadien werd onderzocht hoe het gebouw aardbevingsveiliger te maken. Ook door Van Stokkum, aldus Smedts. “Er werd een team samengesteld met mensen die ook betrokken waren bij de nasleep van de aardbevingen in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Al snel bleek dat die een heel ander karakter hebben dan die in Groningen, die veel hoger in de aarde plaatsvinden.” Engineer Ruud Kersten legt uit dat bleek dat voor de natuursteen platen tegen de gevel de windbelasting hoger was dan de aardbevingsbelasting. “Om aan de verscherpte eisen te voldoen, hebben we een nieuw aluminium bevestigingssysteem ontwikkeld, met een ander profiel en met daarachter een staalconstructie. In plaats van met vier ankers worden de platen nu met zes onafhankelijk van elkaar geplaatste ankers bevestigd.”

Een ander lastig punt was de wens van de architect om met platen in meer dan tachtig verschillende hoogtes te werken. Onmogelijk, stelt Kersten. “Uiteindelijk zijn we op veertien verschillende hoogtes uitgekomen die in wildverband worden geplaatst. De maatvoering is eveneens een aandachtspunt. Op papier klopt alles, maar in de praktijk is het altijd even afwachten. Zeker omdat de platen ruitvormig zijn vanwege de afgeschuinde gevels. Optisch lijken ze dan rechthoekig.” Het plaatsen van de platen begint binnenkort. Om het overzicht te behouden, worden de ruim 13.000 platen opgedeeld in batches, maakt Twan Smedts tot slot duidelijk. “We brengen ze vanuit Duitsland naar een tussenopslag in Groningen en beleveren van daaruit de komende tijd de bouwlocatie waar een door ons ingehuurd partnerbedrijf ze gaat bevestigen. Wij richten ons nu op de verdere ontwikkeling van de dakvloer en hopen ook het natuursteen binnen te mogen leveren.”

Lees hier het volledige artikel van Stedenbouw